Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Historiikki

Helluntaiherätys tuli Suomeen 1900-luvun alussa Pohjois-Amerikasta, niinpä se vuosisadan alkupuolella levisi myös Hartolaan. Ensimmäinen “helluntaikokousten” pitäjä oli Aatu Ahvenainen, joka aloitti kokoukset Vuorenkylässä. Pian Ahvenainen sai työtoverikseen Fabian Paakkarin ja kohta ihmisiä alkoi tulla uskoon. Uskovina kastettujen joukon kasvaessa päätettiin perustaa seurakunta, se tapahtui elokuun lopussa vuonna 1926. Perustajajäseninä seurakuntaan liittyi 20 henkilöä. Seurakunta sai nimekseen Vuorenkylän Helluntaiseurakunta, jonka nimi on muutettu Hartolan helluntaiseurakunnaksi. Ensimmäiseen vanhemmistoon kuuluivat: Yrjö Nieminen, Väinö Simola ja Janne Kinkkula. Monet evankelistat ja saarnaajat vierailivat Vuorenkylässä mm. Akseli Puhakainen, William Uotinen ja Vieno Laine. Pian seurakunnan perustamisen jälkeen Väinö Simola sai ajatuksen rukoushuoneen rakentamisesta yhteiseksi kokoontumispaikaksi. Hankkeen edistämiseksi perustettiin rukoushuoneyhdistys, joka sai nimekseen Taabor seurakunta ry., nimi on muutettu Hartolan Helluntairukoushuoneyhdistys ry:ksi. Yhdistyshallitukseen kuuluivat: Hannes Seppälä, Väinö Simola ja Yrjö Nieminen.  Perustamispäivä oli 24.1.1928 ja Sosiaaliministeriö hyväksyi sen yhdistysrekisteriin 18.2.1928. Tontti tulevalle rakennukselle ostettiin Seppälän perikunnalta. Kovan uurastuksen jälkeen  rukoushuoneen vihkiäisjuhla pidettiin 31.8.1930.

Työ laajeni muihinkin Hartolan kyliin Ester Lahtisen ja Aune Toivion toimesta. Ensimmäinen kokopäivätoiminen saarnaaja seurakunnalla oli Pentti Walden, joka aloitti työn marraskuussa 1964. Muuttoliikkeen vaikutuksesta sivukylien asukkaat alkoivat vähentyä ja työn painopiste keskittyi kirkonkylään. Kokoontumiset olivat erilaisissa vuokratiloissa ja kodeissa. 70-luvun lopussa yhdistys osti nykyisen rukoushuonetontin luterilaiselta seurakunnalta. Rakennuslupa nykyiselle kirkkorakennukselle myönnettiin 1.4.1982 ja samana kesänä alkoivat rakennustyöt Veikko Kalliorinteen laatimien piirustusten mukaan. Uuden rukoushuoneen vihkiäiset olivat 3.6.1984.
Seurakuntaa ovat kokoaikaisina työntekijöinä palvelleet: Pentti Walden, Jouko Rajala, Juha Lehtimäki, Esa Taipalus, Jori Juntunen, Olli Teukku ja nyt yhteisenä työntekijänä Joutsan ja Sysmän kanssa Hannu-Heikki Hyppönen vaimonsa Annen kanssa. Seurakunnan johdossa on vanhimmisto, johon tällä hetkellä kuuluvat: Veikko Kalliorinne, Heikki Hakala ja Ville Hakala.

Seurakunta 90-vuotta